Homeomami

Homeomami: Mérges gombák és egyéb nyári nyalánkságok

Amikor a bezárt lakásban ülsz télen, és tested-lelked tiltakozik a játszótér gondolatára is, alig várod, hogy kisüssön a nap, lekerüljön a télikabát, és kicsaphasd a gyereket a zöldbe. Körülnéztél már a kertben?

Mostanában divat termőföldet rendelni, de néha ebben a földben gombákat is termesztettek előtte. Egyszer csak kíváncsiságból bevizsgáltattam a kertünkben termő NYOLCFÉLE gyanús kinézetű gombát, hát három olyan volt, amit a könyvekben kis fekete halálfej jelöl.


Mi a teendő, ha a kicsi erdőn, mezőn, játszótéren, kertben bekap egy gyanús gombát?

Sajnos a kezelés elég brutális, azonnal hánytasd meg! Ha mérgező gombát evett, ez életmentő lehet. Le kell dugni az ujjadat a torkán. Ha mindent kiadott, széntablettát kell feloldani kevés vízben, megitatni vele, és elvinni az első toxikológiai ügyeletre ( Budapesten Heim Pál), lehetőleg a gombával együtt. A széntabletta megköti a mérgeket, minden mérgezésnél jó!
Gyakran az ijedség nagyobb, mint a baj, de nem árt az óvatosság. Az a gyerek, akinek egyszer kimosták a gyomrát, biztos nem fog gombákat kóstolgatni. Nálunk az jött be, hogy aki észrevett a kertben egy gombát, és szólt, az jutalmat kapott. Széttaposni tilos volt!

Az biztos, hogy Te elég vacak állapotban leszel, ha ilyen előfordul, szóval legyél szíves, és szedj Aconitumot (magas potenciában 30 CH vagy 200, negyedóránként), mert nem egy sikoltozó hisztérika, hanem egy megfontolt anya kell ilyenkor a gyerek mellé.

Bemutatnám a fő ellenséget, a gyilkos galócát

A gyilkos galóca júniustól októberig erdőtalajon, főleg tölgyfák alatt terem. Fiatal állapotban fehér, tojáshéjszerű zárt burok veszi körül. Ekkor még tojáshoz hasonlít, kettévágva azonban a benne fejlődő kalap és tönk könnyen felismerhető. A kifejlett példány kalapja 5-15 cm átmérőjű, színe olajbarna, zöldes-barna, sárga, zöldessárga, sőt fehér is. Sugarasan selymes, szálas felülete rendszerint csupasz, bár ritkán fehér burokmaradvány is lehet rajta.

Lemezei 8-12 mm szélesek, sűrűn állók, fehérek, a tönkre felkanyarodóak, a kalap széle felé kiszélesedők. A tönkje 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, csaknem henger alakú, lefelé vastagodó, fehér alapon kalapszínű márványozottsággal. Jól fejlett fehér gallérja, bocskora van ? ez alapján lehet megkülönböztetni más fajtáktól! Húsa puha, hófehér színű. Fiatalon szagtalan, az érettebb példányoknak azonban kellemetlen, nyers burgonyára emlékeztető szaga van.

A fehér példányok az ehető csiperkéhez hasonlóak, de a csiperkéknek kezdetben rózsaszín, majd sötétbarna lemeze van, és nincs bocskoruk.

Állítólag még az íze is jó, bár nem hiszem hogy sokan meséltek volna erről. Komolyra fordítva, ez a gomba halálos méreg, és nincs ellenszere.
 

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.