Receptajánló

Spenót

SpenótSpenót? Bármikor, bármilyen formában...

 Meg tudnám tudományosan is indokolni, de inkább egyszerűen csak - imádom.

Hozzávalók:

  • 60 dkg spenót
  • 20 dkg füstölt ementáli sajt
  • 8 dkg vaj
  • kis fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 8 tojás
  • bors, szerecsendió, só
  • 2 ek. olaj

Elkészítése:
A spenótot megtisztítjuk. Egy kisebb lábast kétharmad részig megtöltünk vízzel, és a vizet felforraljuk. A spenótot a vízbe szórjuk, megvárjuk, míg újra forrni kezd, aztán két percig forraljuk (blansírozzuk). A lábas tartalmát leszűrjük, és a spenótleveleket hagyjuk lecsöpögni.

A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, rátesszük a spenótot, sózzuk, borsozzuk, + zúzott fokhagyma + szerecsendió, majd félkészre pároljuk.

Ha kihűlt a massza, akkor hozzáadjuk az előtte felvert tojásokat és a reszelt sajtot és egyneművé keverjük össze.

A maradék vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, majd zsemlemorzsával is bevonjuk a tál falát. Belehalmozzuk a parajt, és gondosan bekenjük felvert tojással a tetejét. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd kockára vágva, vékonyra szeletelt pármai sonkával, (ha nem böjtölünk) pirítóssal tálaljuk.

Borajánló: Figula Olaszrizling

Megosztom

A homeomami közösség