Homeomami

Homeomami: Homeopátiás szerek negyvenes-ötveneseknek

Nem szeretem a klimax, vagy a változó kor kifejezést, de sajnos nem tudok jobbat arra az állapotra, ami humorral nézve vicces dolgokat produkál nőkkel-férfiakkal a negyvenes éveiktől kezdve.

Mi nők, kicsit jobb helyzetben vagyunk, mert egyértelmű jelekből következtetünk arra, hogy a tüneteket a változáskori hormoningadozás okozza. A férfiaknál, akiknél nagyjából hasonló tünetekkel jár ez az időszak (hőhullámok, izzadás, nyálkahártya problémák, éjszakai izomgörcsök, alvászavar, fejfájás, szívdobogás, súlygyarapodás, csak néhány a gyakoriak közül) sokszor senki nem gondol hormonális változásra, pedig ugyanabban a cipőben járnak. Érdemes abba is belegondolni, hogy a klimax ideje nem változott, viszont tovább élünk - életünk egyharmadát hormonhiányos állapotban.

 És most nézzük a tényeket: 

A változó kornak három fázisa van (melléírom az orvosi szakkifejezést is): 

Premenopauza
Az utolsó menstruációt megelőző néhány év.
Változás: nem minden ciklus alatt van tüszőrepedés (ovuláció), ezért a ciklus második felében nem termelődik megfelelő mennyiségű sárgatest hormon. A két női hormon közti egyensúly felborul.

Mit okozhat: Az egyoldalú fokozott ösztrogén hatás miatti vérzészavarok, bőséges vérzés.
Ez jellemző tünet a negyvenes évek elején.

Perimenopauza

Az utolsó menstruáció előtti- és utáni 2 év.
Változás: minimális progesztagén (sárgatest hormon) mellett csökkenő ösztrogén termelés.

Mit okozhat: 
Vegetatív-és értünetek: hőhullám, izzadásos roham, palpitáció (heves szívdobogás érzése), szédülés
Urogenitális tünetek: gyakori hólyaghurut, hüvelyszárazság
Pszichés problémák: szorongás, depresszió, önértékelési zavarok, érzelmi labilitás, ingerlékenység, idegesség, feledékenység
Egyéb: izom- és ízületi fájdalmak

Postmenopauza
Az utolsó menzesz utáni, időskorig tartó életszakasz.
Változás: mind a progesztagén, mind az ösztrogén termelés igen alacsony.

Mit okozhat?
Az ereket védi az ösztrogén hormon, így ahogy csökken a mennyisége, nő az érrendszeri betegségek kockázata. 55 év alatt kevesebb a magas vérnyomás nőknél, ez klimax után ugrásszerűen megnő. Jó hír, hogy az ösztrogénfüggő emlődaganatok valószínűsége viszont csökken. A csontállomány csökken, mert az ösztrogén a kálcium beépülését is segíti. (Ilyenkor fontos a megfelelő D-vitamin mennyiség is!)

Aki ebben az időszakban őrült fogyókúrába kezd, minimálisra csökkentheti az ösztrogént raktározó zsírsejtjeit, így sokkal nagyobb esélye van a csontritkulásra. A kevés ösztrogén másik hatása, hogy a bőr erősebben pigmentálódik, és az ösztrogén szabályozza a szép, fényes bőrért felelős vízháztartást is a bőrben.

Húgyúti és egyéb nyálkahártya tünetek:
A vizelettartás nehézsége, a vékonyodó hüvelyhám miatt gyulladások, ugyanez a húgyvezetékben is.

Pszichés problémák:
Minden pszichés alkati tünet erősödik (félelmek, rendmánia, kényszerek, gyanakvás).

Általában elmondható, hogy a fenti tünetek nagy része jól reagál a homeopátiás kezelésre. Elsődlegesen nem a tünetekre adott testi szinten ható szerekre, hanem az úgynevezett alkati kezelésre. Ilyenkor a szert a páciens összes, feltűnő testi-lelki tulajdonságát is figyelembe vevő esetfelvételt követően választja ki a homeopata.  

A vérzészavarok otthoni kezelése előtt fontos, hogy mindenképpen ki kell zárni a nőgyógyászati daganatok esélyét.

Bevált szerek klimaxos problémákra: (ajánlott potencia 15-30 CH). Állandóan tapasztalható problémára napi 1 alkalommal 5 golyót szedjünk. Akut esetben (pl. hólyaghurut), az adag napi 4-5 golyócskáig emelhető, ha javul az állapot, csökkentsük a mennyiséget, és szedjünk 2x5 golyót gyógyulásig.

Lachesis   - "szerintem megcsal, erről órákig beszélgettem a barátnőmmel'
izzadási rohamok, hőhullámok mellett szívpanaszok (szapora szívverés, szorító mellkasi fájdalom). Kísérő tünet a neuralgia, a visszérgyulladás. Kulcstünet, ha szoros ruhát, sálat, garbót nem tűri a nyaka körül. Pszichésen a nagyfokú bizalmatlanság, gyanakvás jellemző. Igen erős a beszédkényszer.

Arsenicum album - "nem alszom a stressz miatt, ilyenkor vasalok..."
a hőhullámok mellett vizelettartási rendellenesség, illetve hüvelyviszketés a fő tünet. Pszichésen jellemző, hogy az aggodalmak, kényszerek, félelmek erősödnek. Alvászavar, melynél éjjel 1 óra körül ébred fel.

Staphysagria - "minden együttlét után hólyaghurutom, vagy valami hüvelyi fertőzésem lesz!"
Ha a húgyúti fertőzések köthetők a szexhez.

Calcium carbonicum  - "vonzónak talál még a férjem?"
Vértolulás hideg verítékkel és testtel! Vacogás. Kék foltok mindenhol. Ödéma, duzzadás hajlam. Nagyfokú fáradékonyság. Pszichésen legfőbb tünet a nagyfokú önbizalomhiány "elég jó vagyok-e a férjemnek"?

Sepia - "a hócipőm tele van a férjemmel, megfájdul a fejem, ha csak rám néz"
urogenitalis gyulladások,  méhelőesés (prolapsus, illetve annak érzete). Bőrelszíneződések. Epebántalmak. Gyakori migrénes fejfájás. Pszichésen ingerlékeny, szeszélyes, depresszióra hajlamos.

Lycopodium - "éjjel csokit eszem, és szorongok, nehogy elveszítsem az állásomat..."
éjszakai izzadás, hőhullám utáni éhségérzet, éjszakai evés! Gyakori hasi puffadás. Kellemetlen gázosság. Flatulencia. Mellekben csomók. Pszichésen felelősséget nem, vagy nehezen vállal. Kifejezett "belül gyáva, kifelé erős" jellem. Feledékenység.

Natrium chloratum - "nem felejtem el, hogy megbántott 5 évvel ezelőtt..."
szapora szívverés, izzadás. A nyálkahártyák szárazak. Hüvelyi szárazság, viszketés. Pszichés tünetek: a régi sérelmek felerősödése, a bezárkózás fokozódása. Inkább nem alakít ki kapcsolatot, hogy ne csalódjon. Félelme a másoktól való függés.
Hüvelyszárazság kezelésére 5 CH potenciában ajánlott, ha szükség van rá.

Cimicifuga - "nem alszom és görcsöl a lábam, legszívesebben ordítanék..."
hisztérikus, nyugtalan. Szerteágazó panaszok. Ideges szívpanaszok, extrasystolék. Az egész mozgásszerv-rendszert érintő görcsök. (itt a magnéziumot is pótolni kell) Pszichésen jellemző a nagyfokú szomorúság, nyugtalanság. Elalvási, alvási zavarok.

A fentieket figyelembe véve -  a gyakori alvászavart, feszültséget, fontosak a kezelésben a komplex szerek. Ezekben többféle homeopátiás szer van. Létezik ilyen a feszültségek oldására, az alvászavarok leküzdésére is. 

Az ajánlott szerek közül - azokról írt tulajdonságok alapján a "leghasonlóbb" szert válasszuk ki.

 

Megosztom

A homeomami közösség

Könyvajánló

Dana Ullman: A homeopátia forradalma
Dana Ullman: A homeopátia forradalma

Dana Ullman: A homeopátia forradalmaMindenki volt már olyan helyzetben, hogy társaságban, beszélgetés közben nem voltak megfelelő érvei a homeopátia védelmében.

A hét gondolata

A XIX. században egy jezsuita atya, aki homeopátiás gyógyítást tanult Németországban, Indiában leprásokat és pestiseseket kezelő homeopátiás kórházakat alapított. Tevékenységéért X. Pius pápa apostoli áldásban részesítette.